طرز تهیه قهوه عراقی
قهوه عراقی یکی از خوش عطر و بوترین قهوه های سنتی جهان است و در بسیاری از کشورهای غرب آسیا طرفدار دارد. همچنین این نوع قهوه در کشورهای شبه قاره عراقی پای ثابت مهمانی ها و مراسمات خانوادگی بوده و جایگاه مهمی در فرهنگ و سنت این کشورها دارد. روش های دم آوری قهوه عراقی متفاوت است. در یکی از این روش ها، از ظرفی به نام دله استفاده می شود که نام دیگر آن قهوه جوش است. در این مقاله قصد داریم با انواع روش های تهیه قهوه عراقی آشنا شویم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

طرز تهیه قهوه عراقی با شیر جوش و بدون دله
یکی از روش های دم کردن قهوه عراقی، استفاده از شیر جوش است. روش و مراحل دم آوری قهوه عراقی با شیر جوش تقریبا مشابه دم کردن قهوه ترک است اما تفاوت هایی با آن دارد. به ازای هر نفر یک فنجان آب را به شیر جوش اضافه کنید و روی شعله قرار دهید تا به نقطه جوش برسد سپس زیر شعله را خاموش کنید. بعد از گذشت ۳۰ ثانیه که از شدت داغی آبجوش کم شد به ازای هر نفر یک قاشق غذا خوری، پودر قهوه بریزید. ترکیب قهوه و آب جوش را هم بزنید تا یکدست شود و سپس مجددا روی شعله قرار دهید. شیر جوش باید مدت ۱۰ تا ۱۲ دقیقه از شعله ملایم حرارت ببیند تا مقداری فوم روی آن ایجاد شود. پس از گذشت این مدت زمان زیر شعله را خاموش کنید و اجازه دهید قهوه کمی از گرما بیفتد.
بعد از اینکه کف روی قهوه مقداری پایین نشست هل، زنجبیل یا زعفران را به شیر جوش اضافه کنید. برای اینکه ترکیبات جدید به خورد قهوه بروند لازم است شیر جوش کمی حرارت ببیند. یک دقیقه شیر جوش را روی شعله قرار دهید و پس از ایجاد فوم شعله را خاموش کنید. اجازه دهید مواد قهوه ته نشین شود و سپس به آرامی آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید.
قهوه عراقی نسبت به قهوه ترک باید کمی درشت تر آسیاب شده باشد تا کیفیت آن پس از دم کردن حفظ شود. اما اگر دسترسی به این نوع قهوه دشوار بود استفاده از قهوه ترک برای درست کردن قهوه عراقی مانعی ندارد.

طرز تهیه قهوه عراقی با دله
دله، قهوه جوش سنتی عراقی است که شبیه به قوری با لبه ای بلند طراحی شده است. این ظرف به خاطر جنسی که دارد باعث توزیع یکدست حرارت شده و کیفیت قهوه دم آوری شده را افزایش می دهد. مدت زمان دم کردن قهوه عراقی با دله حدود ۲۰ دقیقه است و به راحتی آماده می شود.
به ازای ۴ نفر، یک و نیم پیمانه معادل ۳۰۰ میلی لیتر آب را در دله ریخته و روی شعله بگذارید. پس از اینکه آب به نقطه جوش رسید ۲ قاشق غذاخوری سرپر پودر قهوه آسیاب شده را به آب جوش اضافه کنید. حرارت زیر دله را کم کرده و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به آرامی بجوشد. جوش خوردن قهوه باعث ایجاد فوم در سطح ظرف می شود؛ برای جلوگیری از سر نرفتن کف حرارت را کم کنید یا دله را از روی شعله بردارید و پس از فرو نشستن کف مجددا روی شعله بگذارید.
در صورت تمایل هل یا زعفران را به قهوه جوش بیفزایید و پس از چند قل خوردن دله را کنار بگذارید. ۱ تا ۲ دقیقه زمان بدهید تا مواد درون دله ته نشین شود. قهوه آماده سرو است. آن را در فنجان ریخته و نوش جان کنید.

نکات مهم دم آوری قهوه عراقی
- پس از حل کردن پودر قهوه در دله آن را به خوبی هم بزنید تا درون آب جوش گلوله نشود. سپس حرارت شعله را کم کنید و اجازه دهید پودر قهوه آرام آرام با آب مخلوط شود.
- مدت زمان جوش خوردن قهوه بین ۱۰ تا ۱۲ دقیقه است. دقت داشته باشید این زمان نباید کوتاه شود. در واقع قهوه عراقی جز قهوه های سنگین است و در صورتی که نکات دم کردن آن به دقت رعایت نشود کیفیت آن تحت تاثیر قرار می گیرد.
- نشانه آماده شدن قهوه عراقی کف کردن تدریجی آن و بالا آمدن پودر قهوه است. بنابراین کم بودن شعله در آماده سازی قهوه عراقی اهمیت زیادی دارد.
- در هنگام اضافه کردن ادویه، دله را از شعله برداشته و اجازه دهید یک دقیقه بماند. سپس ادویه مورد علاقه تان را به قهوه اضافه کنید.

نحوه سرو قهوه عراقی
قهوه عراقی در فرهنگ و رسوم اعراب جایگاه مهمی دارد و آداب سرو آن نیز متفاوت است. برای سرو قهوه عراقی از فنجان شیشه ای کوچک استفاده می شود. اعراب قهوه را با شکر شیرین نمی کنند بلکه در هنگام نوشیدن حلوا، خرما و سایر قندهای طبیعی را کنار قهوه می خورند. ادویه هایی که در قهوه عراقی استفاده می شود متفاوت است و به مزاج و علاقه افراد بستگی دارد. اما معمولا زعفران، میخک، دارچین، هل، زنجبیل و… را به قهوه عراقی اضافه می کنند.